zajmérés

ZAJMÉRÉS, ZAJVÉDELMI SZAKÉRTŐI TEVÉKENYSÉG, MUNKAHELYI ZAJEXPOZÍCIÓ VIZSGÁLATA

284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet – a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól – hatályba lépését követően jelentősen szigorodott zajvédelmi követelmények kapcsán, egyre több cég szembesül a rá háruló feladatok nehézségeivel.

Sok gazdálkodó szervezet a mai napig nincs pontosan tisztában azzal a kötelezettséggel, hogy tevékenységére vonatkozóan a jogszabály előírja, illetve előírhatja az üzemi, vagy szabadidős zajforrásainak zajvédelmi felülvizsgálatát, szabványos környezeti zajmérés elvégzését, és a zajvédelmi hatásterület lehatárolását. Amennyiben a tevékenység hatásterülete védendő létesítményt, vagy ingatlant érint, abban az esetben egyedi zajkibocsátási határérték iránti kérelem benyújtása is kötelező.

A zajforrásokra vonatkozó vizsgálatokat minden esetben zajvédelmi szakértői jogosultsággal rendelkező szakértő készítheti el.

Egységes környezethasználati engedély kérelmekhez, előzetes vizsgálatokhoz, környezeti hatásvizsgálatokhoz, teljeskörű környezetvédelmi felülvizsgálatokhoz is kötelezően előírja a jogszabály, hogy szabványos műszeres mérésen alapuló zajvédelmi szakértői véleményt, zajvédelmi munkarészt szükséges csatolni a dokumentációhoz.

Építési engedélyezési eljárások esetén a tervezett létesítményre vonatkozó környezetvédelmi munkarész elkészítéséhez, vagy telepengedélyezési eljárásokhoz kapcsolódóan is sok esetben elengedhetetlen a helyszíni környezeti zajvizsgálat lefolytatása.

Szintén szükség lehet műszeres zajvizsgálatra munkahelyi zajexpozíció dokumentálásához, időszakos felülvizsgálatához a munkavédelmi hatóság előírásának megfelelően.

Cégünk vállalja a szabványos környezeti zajvizsgálatok, munkahelyi zajexpozíciós vizsgáltok elvégzését, és a vizsgálati eredmények kiértékelését szakértői vélemény formájában.

Az elvégzett vizsgálatok egyaránt alkalmasak a vonatkozó határértékeknek megfelelő zajkibocsátások igazolására, vagy akár egyedi zajkibocsátási határérték megkéréséhez is, illetve munkahelyi vizsgálatok esetén a munkavállalókat érő zajterhelés jellemzésére, és a szükséges egyedi munkavédelmi védőeszközök körének meghatározásához.

Kérjen visszahívást

    Telefon: